Tips & skötselråd

Tips & skötselråd

Lite tips till nyblivna valpägare

Valptiden är en härlig men jobbig tid. Nedan följer några återkommande tips jag har till nyblivna valpägare.


Vänj valpen vid bad, fön, kam, borste och klotång från början. Även om det inte alltid behövs kammas, borstas eller klippas klor. Ta gärna en klo då och då, få valpen att känna sig trygg med att hanteras av dig. Låt det ta tid och beröm massor. Vid bad så använd alltid halkskydd. En olycka händer allt för lätt. Låt valpen tryggt ligga på rygg/sida när du sköter mage, ben och tassar. Det blir enklare både för dig och valpen.


Ge torrfoder torrt, det motionerar tänderna och minskar risken för tandsten. Att få gnaga på en rå och skalad morot ibland är aldrig fel. Byt hundens vatten minst 2ggr/dag.


Hundens leksaker ska inte gå att bita/slita sönder, det är jobbigt för hunden och dyrt för plånboken om något måste opereras bort. Om det verkar som att leksaken lätt går sönder, ha ett öga på leken och ta bort leksaken när den är trasig.


Börja med ensamhetsträning och rumsrenhetsträningen dagen efter att hunden flyttat hem till dig. Vid ensamhetsträningens början så starta med att lämna valpen ensam i cirka fem minuter och sedan öka ensamtiden successivt. Om valpen gnäller/skäller när du är utanför dörren gå inte in förrän den är tyst och ge massor med beröm när du kommer tillbaka. Om du går in när valpen gnäller eller skäller så kan det fungera som en negativ förstärkning och ensamhetsträningen blir svårare att komma till rätta med.


Träna valpen med att både gå i koppel och gå lös från att den är liten. Det skapar ett bättre band mellan dig och valpen.


Ge mycket beröm för det som är rätt och nonchalera det som blir fel. Skäll aldrig på din hund. Valpen ska ju känna sig trygg med dig från dag ett och kom ihåg du är din hunds förebild.


Lämna aldrig hunden ensam i bilen då det kan vara livshotande. Det kan bli både för varmt eller kallt på bara några minuter, beroende på årstid. Hunden kan både dö av värmeslag eller frysa ihjäl. Tänk även på att människor utan bättre förstånd kan stå utanför bilen och retas/skrämma hunden. Det gäller även vid mataffärer. En ensam och fastbunden hund är ett lätt offer och har ingenstans att fly. Hunden kan få men för resten av livet. 


Och ett sista råd. Träna med din hund redan från första dagen både fysiskt och psykist, självklart i lagom mängd. Kom ihåg att en lagom stimulerad hund är en lycklig hund och det finns inga problemhundar, bara ägare som inte förstår sin hunds behov. 

frisetteskennel.se © 2011 • Mona-Lisa Pellén, 0708-80 33 41, molipel@hotmail.com • Linköping